:

Rendhagyó hittanóra a pozsonyi Duna utcai magyar iskolában

Szent Márton születésének 1700. jubileumi évfordulója alkalmából e hónapokban gyakrabban a figyelem középpontjába kerül a mai Szombathely területén született jótékonyságáról is ismert szent. A világegyházban zajló Irgalmasság rendkívüli szentéve többek között jó alkalmat kínál arra, hogy az irgalmasság cselekedeteit kiválóan gyakorló szentek, köztük Tours-i Szent Márton püspök életpéldáját szemlélve mi, ma élő emberek is az irgalmas szeretet megtapasztaltatása és egyben megtapasztalása által is törekedjünk a megszentelődésre.

E jeles évforduló alkalmából, a Szent Márton Emlékév keretén belül a pozsonyi Magyar Tannyelvű Alapiskola felső tagozatos diákjainak egy rendhagyó hittanóra élményeiben lehetett része a végéhez közeledő iskolaév egyik délelőttjén. A rendhagyó óra idejére gondolatban a negyedik századba röppenhettek vissza a diákok, megismerkedve a leggyakrabban palástját egy szegénnyel megosztó katonaként ábrázolt, későbbi püspök életével és történelmi korával. Szent Márton hírének öregbítése azért is fontos Pozsonyban, mert ő az egykori koronázások színhelyéül szolgáló helyi székesegyház és egyben az egész Pozsonyi Főegyházmegye védőszentje is.

Az esemény szervezőit az iskola igazgatónője, Morvay Katalin köszöntötte a Duna utcai intézményben. Először az iskolában hittant tanító Szabó Sára orsolyita nővér szólt a szent püspök életének fontosabb állomásairól, kiemelve jócselekedeteit, csodáit, a pogány világban folytatott hittérítő munkáját, Európa szerte gazdag tevékenységét. Majd a délelőtt vendégei, a szombathelyi ŐrvidékHáz tagjai, Farkas Csaba és Gál Sándor mutattak rá az évszázadok távlatából is példát sugárzó szentre. Megjegyzendő, hogy a szóban forgó ŐrvidékHáz fontosnak tartja, hogy megemlékező programsorozatában a mai Magyarország határain túli olyan településeket is felkeressen, akik méltán büszkék arra, hogy Szent Márton a római birodalom területén Saváriában, a mai Szombathelyen született. Céljuk e szent népszerűsítése a magyar és magyarlakta településeken. Ennek szellemében Gál Sándor részleteket olvasott fel Sulpicius Severus, Szent Márton életrajzírójának könyvéből, a szent gyermekkoráról, katonai pályájáról, megtéréséről, és csodáiról. Közben Farkas Csaba a szent korának hétköznapjait és viseletét bemutatva lehetőséget adott a diákoknak, hogy öltsék magukra az általuk hozott korhű ruhákat, amely programrésznek különösen is nagy sikere volt. Majd az Emlékév alkalmából készült ismeretterjesztő társasjátékokkal, kirakó képekkel, kulcstartókkal, kitűzőkkel ajándékozták meg az iskolát és a feltett kérdésekre sok jó választ adó félszáz diákot.

A pozsonyi magyar közösség e rendhagyó hittanórával is hozzájárult Szent Márton jubileumának méltó megünnepléséhez, csakúgy, mint a június elején tartott ünnepi főpapi szentmisével, amelyet a Szent Márton Székesegyházban Szlovákia és Magyarország Püspöki Konferenciáinak elnökei közösen mutattak be. Az augusztusban megrendezésre kerülő, ez alkalommal morvaszentjánosi helyszínű nyári gyerektáborban, amelyet a pozsonyi magyar katolikus közösség egész évben rendszeresen találkozó fiataljai szerveznek, szintén szentelnek egy napot az irgalmasságot gyakorló Szent Márton életpéldájának bemutatatására.