:

Égi hang - adventi koncert

December 11-én a ferences templomban adventi koncertre került sor. Az alábbiakban Molnár Tamás atya üdvözlő, s egyben a fellépőket röviden bemutató beszédét olvashatják, amely a koncert előtt hangzott el.

*

Tisztelt egybegyűltek, kedves testvérek!

Nagy tisztelettel és szeretettel köszöntöm Önöket ezen az adventi estén, itt, a pozsony-óvárosi ferences templomban. Jézus Krisztus születésének méltó megünneplésére készülve elsősorban lelkünket szeretnénk ráhangolni az isteni és emberi világ találkozásának csodálatos megízlelésére. Ehhez szeretne hozzájárulni a mai művészi est is, a jótékonysági koncert, csakúgy, mint a holnapi lelkinap, amelyre ezúton is szeretettel hívunk mindenkit!

Megkülönböztetett tisztelettel köszöntöm körünkben Magyarország pozsonyi nagykövetét, Czimbalmosné Molnár Évát; a Pozsonyi Magyar Intézet igazgatóját, Molnár Imrét; valamint Ft. Zsidó János esperes-plébánost, mint a Carissimi jótékonysági alap kuratóriumi tagját. Továbbá, nagy szeretettel üdvözölöm Pozsonyban a mai est művészeit: Lovász Irént, Mizsei Zoltánt, Ágoston Bélát és Stano Palúch urat.

A mindennapi rohanás közepette fontos a megállás. Megpihenni és új erőre kapni. Elmélyülni és szívből lelkesedni. Ennek szellemében ajándékoz meg ma minket Magyarország Pozsonyi Nagykövetsége, valamint a Pozsonyi Magyar Intézet a már említett művészek által előadott Égi hang c. adventi koncerttel.

Lovász Irén sokoldalú énekesnő a magyar népzenei, világzenei élvonal jeles képviselője világszerte. A szegedi József Attila Tudományegyetemem szerzett bölcsész diplomát, a Néprajztudomány kandidátusa. Egyetemi docens, a Károli Gáspár Református Egyetem oktatója. Énekesként 13 szólólemeze jelent meg, több aranylemez lett. Hazai és nemzetközi díjai között a Német zenekritikusok Díjával, az eMeRTon és a Bartók Béla Díjjal is kitüntették.

Mizsei Zoltán zenetörténész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetememen az egyházzene és a reneszánsz zene oktatója, zeneszerző, karvezető, és több zenei formáció tagja billentyűsként. Lovász Irén több lemezének zenei rendezője és alkotótársa.

Ágoston Béla az egyik legsokoldalúbb népi-rock-hihop-jazz multiinstrumentalista, zeneszerző. A pécsi Janus Pannonius tudományegyetem ének-zene-karvezetés szakán végzett. Saját formációiban, főleg alt- és tenorszaxofonon, basszusklarinéton, dudán, furulyákon hallható. Tradicionális magyar és zsidó népzenét, valamint feldolgozásokat játszik.

Stano Palúch fenomenális hegedűművész a zsolnai zenei konzervatóriumban végzett. Komolyzenei és más zenei műfajokban tanúsított sikeressége miatt számos művésszel működik együtt. A Pacora trio tagja.

A ma esti műsor a szakrális népköltészet énekelt darabjaira épül. Elhangzanak Mária-himnuszok, zsoltárok, valamint középkori latin nyelvű gregorián és többszólamú énekek.

Kívánom, hogy adventi készülődésünk útján egy újabb lépést jelentsen ez a kellemesen eltöltött péntek este, egy lépést az Istenre és emberre még több szeretettel odafigyelő boldog karácsony felé! Szép művészi élményt és további áldásos adventet kívánok a magam és az egész pozsonyi magyar katolikus közösség nevében!

*

A koncerten készült felvételeket pedig az alábbi linken tekinthetik meg:
http://www.felvidek.ma/mozaik/media/kepgaleria/category/3318-lovasz-iren-enekes-es-zenesztarsainak-adventi-koncertje-pozsonyban